Sivut

torstai 19. joulukuuta 2013

493. Saamelaiset ja kaivostoiminta

Ruotsalainen kaivosyhtiö Artic Gold lopetti toimintansa Pohjois-Norjassa Biedjovaggissa Koutakeinon kunnanvaltuuston kieltäessä 16.12.2013 sen toiminaan alueella. Yhtiö oli sijoittanut hankkeeseen seitsemän miljoonaa euroa. Yhtiön osake arvo romahti 68 prosenttia. Yhtiö on lähettänyt asiasta Norjan hallitukselle kirjeen, jossa se perää oikeuksiaan Norjan kaivospolitiikkaan vedoten. Politiikkapaperilla tuskin tässä on merkitystä, vaan siinä jo edetään juridisin perustein.

Saamelaiskäräjien puheenjohtaja Ole Henrik Magga pitää kunnanvaltuuston päätöstä äärimmäisenä testinä siitä, miten paikalliset voivat vaikuttaa alueensa käyttöön. Magga  on ollut myös ajamassa alas 1900-luvulla chileläistä Rio Tinto Zinc yhtiötä.

Ruotsissa  Arjeplogissa Stokken paliskunta luottaa neuvotteluvoimaan Brittiläisen kaivosyhtiön kanssa, jolla on lupa porata 3000 metriin huhtikuun mennessä. Paliskunnan puheenjohtaja mukaan heillä on mahdollisuus kieltää toiminta, mutta nyt vielä halutaan edetä neuvottelujen kautta.

Näyttää siltä, että Norjan saamelaisilla on kovemmat asenteet kaivotoimintaan kuin ruotsalaisilla.

Suomalaisten varmaakin  kannattaisi  ottaa oppia tässä ruotsalaisten yhteistyötä ja neuvotteluja korostavasta etenemisprosessista kaivotoiminnan aloittamisessa. Asian monisäikeisyys vaatii monipuolista kuulemista ja keskusteluja. Kannattaa ensin käydä tarpeelliset riitelyt. Sen jälkeen päästään ripeään toteuttamiseen. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti