Sivut

tiistai 17. joulukuuta 2013

489. Porotalous ja kaivostalousPoropaliskuntain yhdistyksen edustaja Jukka Knuuti kertoi tv-uutisissa poroteurastuksien vähenevän noin 80000 poroon. Aiempina vuosina teurastuksia oli noin 120000. Syyksi vähenemiseen hän mainitsi petovahinkojen määrän kasvun. RKTL:n tutkijan Mauri Niemisen mukaan jäkälämaita ei ole enää riittävästi, jolloin joudutaan turvautumaan ostoruokintaan, mikä verottaa poromäärää. Taudit lisääntyvät ja porokanta heikkenee. Petovahingoissa menetetään muutama tuhat poroa vuodessa.

Poromäärä on aika ajoin noussut alueen kiista kysymykseksi poronhoidon ja muun yhteiskunnan välillä sekä myös paliskuntain sisällä. Suurimmillaan  poromäärä on ollut 280000 ja teurasmäärä 175000 vuonna 1992. Tällöin jäkälämaiden kunto heikkeni rajusti, etenkin Keskilapissa.  Hallitus on päättänyt jo toukokuussa 2012, että seuraavalla kymmenen vuoden kaudella poromäärä saa olla korkeintaan 203700.

Porotaloudella on juuri nyt hyvä imago ja tuotteet käyvät kaupaksi. Laatu on hyvä. Parin viikon takainen televisiossa käyty debatti Kuusamon Juomasuon kultakaivoksen suunnitelmista nosti tunteita pintaan puolesta ja vastaan, porotalouden edustajan kommenteissa melko jyrkästi.

Nyt kun  kaivostoiminta Lapissa on  joka tapauksessa nopeasti kehittyvä ja laajeneva teollisuuden ala, kaavoituspäätöksiä ja suunnitelmia tehtäessä on syytä huolehtia, että kaikki osapuolet pääsevät tasapuolisesti ilmaisemaan kantansa ennen lopullisia ratkaisuja.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti