Sivut

sunnuntai 15. joulukuuta 2013

484. Oikeuslaitoksen modernisointiaHelsingin Sanomien mielipidesivulla 7.12.2013 VM Kimmo Saarikko kritisoi Suomen oikeuslaitosta. Hän vaati sen modernisointia ja käsittelyaikojen nopeuttamista.

Suomalainen oikeuslaitos on saanut vuosi vuodelta monin kertaisen määrään huomautuksia pitkistä käsittelyajoista ihmisoikeustuomioistuimelta verrattuna muihin pohjoismaihin. Taannoin professori Terttu Utriainen esitti yleiseurooppalaisena näkemyksensä eristyislinjojen tai osastojen perustamista tietyntyyppisten juttujen käsittelyyn. Myös hallitusohjelmassa on luvattu nopeuttaa lupien saamista.

Suomen kokoisessa maassa  erityistuomioistuinten perustaminen ei ehkä ole tarkoituksenmukaista vähäisten juttumäärien takia. Tosi asia kuitenkin on , että tietynlaisissa jutuissa käsittely saattaa venyä uuseiksi  vuosiksi. Tämänkaltaisissa jutuissa täytyy joko oikeusprosessia uudistaa tai tuomioistuinten sisäiset työprossesit rationalisoida, kuten Saarikko esitti.

Suomen erityispiire verrattuna moniin länsimaihin on se, että meillä oikeusministeriö hallinnoi budjetilla, tulosohjauksella ja koulutuksella tuomioistuimia sekä olemalla mukana keskeisesti tuomarinimityksisä.

Vallan kolmijaon kannalta oli parempi, jos Suomella olisi tuomioistuinvirsto, joko toimisi tuomioistuinten hallinnollisena keskuksena. Se olisi hengeltään enempi lain käyttäjä kuin säätäjä. Sillä olisi myös luonteva tehtävä patistaa tehottomat tuomioistuinyksiköt virtaviivaistamaan toimintaansa. Tämä siksi, että  monet samankaltaiset tuomioistuinyksiköt saattavat poiketa tuottavuudeltaan paljon tosistaan riippuen yksikön päälliköstä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti