Sivut

lauantai 14. joulukuuta 2013

483. Euro-maat ja EKP:n tehotoimet

EU-maissa kasvu ei näytä lähtevän  käyntiin EKP:n matalan korko- ja inflatiotason politiikasta huolimatta. Euro pysyy kalliina verrattuna dollariin. Vienti ei vedä. Maiden budjettialijäämät ovat suuret ja valtiot velkaisia

Kannaitsiko EU:n soveltaa Japanin pääministerin Aben agressiivista rahapoltiikkaa? Maassa on kasvu jäänyt polkemaan vuosikymmeniksi paikoilleen, valtiovelka  on 150 prosenttia BKT:stä ja talous deflaatiossa. Erikoispiirteenä on, että velka on pääosin kotimasta. Nyt on piristystä havaittavissa.

Tunnetusti EU on valinnut pääinstrumentiksi  taloudensa oikaisemisessa EKP:n  manageroimat apupaketit, joista Irlanti näyttää selviävän ensimmäisensä.

Useiden talousgurujen kommenttien rivien välistä pilkahtele Yhdysvaltain valtti: dollari on  maailman valuutta ja vain Yhdysvalloilla on valta painaa sitä lisää.

EKP voisi ottaa tästä nyksyistä agressiivisemmin oppia sen sijaa, että se kuuntelisi joidenkin talousasiantuntijoiden esityksiä euron defalvoimisesta, kelluttamisesta tai jopa siitä hallitusti luopumisesta, tai  tyytä vain oddottamaan.

Ainakin ajatuksen tasolla pitäisi käydä läpi, mitä seuraa, jos EKP takaisi euro-maiden keskuspankkien rahoitushuollon ja EKP:n johdolla kunkin maan keskuspankki laatisi kansallisen pitkäjänteisen ohjelman, miten yritystyn tehokas rahoitushuolta järjestetään ja miten yritysten kilpailukykyä ja  kansalaisten ostovoimaa parannetaan.

Tämä vaatisi keskuspankkijärjestelmän huomattavaa vahvistamista. Jos operaatio toteutetaan maakohtaisesti ja pitkäjänteisesti, se johtaisi toivotun mukaisesti veinnin piristymiseen, jonkin asteiseen inflaatioon ja euron heikkenemiseen.
  

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti