Sivut

lauantai 7. joulukuuta 2013

472. Progression vaikutuksen osuus valtion tuloihin vain muuta sata miljoona euroaSuomi on vielä hyvinvointivaltio, mutta eipä juuri enää hyvinvointiyhteiskunta rakennepaketin ja tulevan kevään kehysriihileikkausten jälkeen.

Maata vaivaa pienen maan valtavinoutuma, jossa eliittiryhmät käyttävät suhteettoman suurta valtaa suhteutettuna niiden maksamiin veroihin. Tämä johtuu siitä, että  eniten veroja maksavalta keskiluokalta puuttuu lobbauskoneisto, joka ajaisi sitä suosivia ja jarruttaisi sen asemaa heikentäviä lakiesityksiä sekä estäisi tasa veroluonteisten pavelumaksujen korottamista.

Voidaankin kysyä esimerkiksi, kuka lobbasi, silloin kun laitoshoitoa karsitiin  300 ja hammashoitoa noin 100 miljoonalla eurolla. Keskiluokka  maksaa nämä muutokset. Tasaverovaikutusta lisää se, että koululaisten vanhempien kannettaviksi sälytetään yhä enmmäm kustannuksia ja vanhuksien sukulaisille hoivamenoja. Alkoholi-, energia-, autoverto- ja kiinteistöveron kaltaiset  korotukset vain kiihdyttävät tahtia kohti tasaveroa. Kuntavero ja arvonlisävero on ollut pitkään ”kaunis” tasavero eläkeläisille.

Suomi meneekin enäytsvauhtia tilanteseen, jossa progession vaikutuksen osuus valtion tuloista on vain muuta sata miljoona euroa, kuten Virossa. Miksei vasemmistopuolueet tee mitään asian korjaamiseksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti