Sivut

perjantai 6. joulukuuta 2013

470. Nelson Mandela ja maailman muutos

Kehitysmaiden velkojen anteeksiantaminen, kehitysyhteistyön uudistaminen, reilunkaupan laajentuminen ja kansalaisjärjestöjen toiminnan tukeminen sekä internet ovat hyviä keinoja maailman tilan paranemiseksi.

Mutta myönteinen kehistys on myös yksittäisen henkilöden työn tulosta. Edesmennyt Nelson Mandela ei ainoastaan johtanut Etelä-Afrikkaa tasa-arvon tielle, vaan oli rohkaiseva esimerkki muille, miten muutoksia saadaan aikaan, kun on sitkeyttä, päättäväisyyttä, pitkäjänteisyyttä ja karsimaa.

Kehityspyrkimyksien  taustalla toimii kuitenkin koko ajan markkinatalous. Se on kuin  luonnon laki, joka siirtää tuotantoa sinne missä on kilpailukykyistä työvoimaa ja raaka-ainetta, ja missä tästä syystä tulee olemaan muutaman vuosikymmenen päästä myös ostovoimaa.

Kehitysmaat voivatkin sanoa jossain vaiheessa nykyisille teollisuusmaille, että pitäkää kallis työvoimanne, me teemme itse omat tuotteemme itsellemme ja myös teille.

Jossain vaiheessa tätä kehitystä tulee kuitenkin vastaan maapallon ilmastomuutoksen konkreettiset haittavaikutukset, joihin on reagoitava tai alistuttava.

Tätä ennen tarvittaisiin kymmeniä karismaattisia nelson mandeloja luotsaaman maailma kestävän kehityksen tielle. Jos näin ei käy, annamme ohjat tunnottomille luonnon laille, jotka tekevät vailla moraalisia pohdintoja ilmastossa omat  prosessinsa. Irti päästyään nämä prosessit eivät välitä ihmisten tarpeista sentin vertaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti