Sivut

perjantai 6. joulukuuta 2013

469. Eurooppalainen kulttuuri ja arvopohja
Yhdysvallat on monikultturellinen maa ja kansojen sulatusuuni ja käynyt läpi kivuliaan yhdistymisprpsessi. Maan dynaamisuus ja teknologiet saavutukset ovat kiistattomia. Meneillään oleva Yhdysvaltain  hegemonian kasvaminen verkkovaikoiluineen ei kuitenkaan välttämättä lupaa hyvää tulevaisuudessa maailman kehitykselle ja ihmisille. Maan hegenomian puolustajat vetoaat tässä kohtaa sinänsä päteviin argumentteihin kuten demokratian edistämiseen ja terrorismin vastustamiseen ja siihen, kuinka USA auttoi Eurooppaa sodissa.
Eurooppalaisuus on kuitenkin kasvanut ja kehittynyt Jerusalemin, Ateenan ja Rooman kautta maailman ainoaksi kulttuuriksi, joka on vuosituhansia pystynyt jatkuvasti  uudistumaan, organisoimaan uusia valtiota, luomaan uutta tiedettä, taidetta ja tekniikkaa, johin myös Yhdysvaltain saavutukset perustuvat.

Tässä konteksissa Yhdysvaltain saavutukset eivät ole ylivertaisia verrattuna eurooppalaisiin kokemuksiin sotimisesta, siirtomaavallasta, uskonnoista, valtioiden synnyttämisestä ja yhdistämisestä ja rauhan tärkeydestä ja  erilaisten ihmisryhmien sietämiseen kasvamisesta sekä eri elämäntapojen vivahteiden tajusta ja ymmärtämisestä maailmanlaajuisesti.

Yhdysvaltalisuutta kiistattomine vahvuuksineen  ei tietenkään saa nähdä eurooppalaisuuden vastakohtana, vaan kumppanikulttuurina,  mutta on selvä tyylierojakin on, esimerkiksi siinä miten USA on ottanut Irakin haltuunsa ja miten EU havittelee Turkkia  helmoiihinsa.

EU-vastaisuuuden kasvaessa yhä selvemmältä näyttää, että EU:n kautta tapahtuva kehitys on ainut tapa vahvistaa Eurooppaa ja  viedä Euroopan syvistä pohjavirroista lähteviä eurooppalaista arvojapohjaa  eteenpäin. Itsenäisyyspäivänä kannattaa tähdentää, että tässä kehityksessä on Suomen syytä olla dynaamisesti mukana.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti