Sivut

torstai 5. joulukuuta 2013

468. Kriisinhallinnan tuloksellisuus


Aamun TV:ssä puolustusministeri Haglund moitti Valtion talouden tarkastusvirastoa siitä, että sen tuloksellisuusmittarit eivät sovi kriisinhallintajoukkojen taloudellisuuuden  ja vaikuttavuuden tarkasteluissa. Hän patisti virastoa kehittämään mittarieta siihen suuntaan, että ne kertoisivat nykyistä paremmin, miten kriisinhallinassa on onnistutu.

Haglund on oikeassa siinä, että Suomen osuuden selvittäminen kansainvälisissä kriisinhallintatehtävissä on hankala kysymys. Hän tavallaan itse vastasi ongelmaan kertomalla, että  juuri meneillään pidettävässä pohjoismaisten puolustusministereiden kokouksessa on sovittu pohjoismainen visio puolustusyhteistyöstä.

Kriisinhallintaoperaatioden vaikuttavuuden suunnittelussa ja seurannassa on turvauduttava  poliittiseen visioon. Visio ja aiotut operaatiot on heijasteltava toisaan vasten ja täsmennettävä intuitiivisen kokemuksen ja tiedon varassa, mikä jälkeen tehdään päätökset.

Onnistumisesta voidaan saada konkreettista tietoa, jos operation toteuttaja on itse asettanut operatiolle tulostavoiteet. Ei niitä VTV voi asettaa. Ilmeisesti ainut tapa saada selvyyttä vaikuttavuudesta on erilliset jälkiarviointiraportit, evaluoinnit.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti