Sivut

keskiviikko 4. joulukuuta 2013

464. Liikunnan merkitys


Tutkitusti liikunnan merkistys on kaikille hyväksi. Tässä yhteydessä ei voi olla liika olla painottamatta sen merkitystä nuoriin. Liikunta nuorena ei ainoastaan luo hyvää fyysistä perustaa tulevalle, vaan se myös luo mieleen pyysvän jäljen siitä, mitä fyysinen harjoittelu on, mitä se vaatii ja onko se kivaa vai tylsää. Se piirtää nuoren aivoihin neurologiet kaavat, miten liikunta toimii henkisellä tasolla.

Liikuntaa voi tietenkin aloitaa milloin vain, mutta jos sen on aloittanut nuorena, niin vanhemmalla iällä aivoissa on, ikään kuin reservissä potentiaalinen ura, josta voi helposti jatkaa sopivalla tavalla eteen päin.

Itselle on myös mönnettävä, ettei aina ole helpoa lähteä lenkille. Mutta kun jälkeen päin lasketaan yhteen negatiiviset kenkuttamiset ja positiiiviset hyvät olot terveysvaikutuksineen, saadaan positiivinen luku eli voittoa viivan päälle.

Säännöllisyys on kaiken a ja o. Tästä myös seuraa, että aloittelija alkaa usein aivan liian kovalla tempolla, jolloin paikat tulevat vain  kipeiksi ja harrastus lopahtaa siihen. Maltti mukaan.

Vanhempien ihmisten ja miksei myös nuorempien kannattaa lukea tämän päivän HS:sta A 13 professori Pekka Ryynäsen näkemykset liikunnnan myönteisistä vaikutuksista. Itse olisin ollut  rollaattorimies ajat sitten, jollen olisi aloittanut  vuosituhannen vaiheessa säänöllistä liikuntaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti