Sivut

lauantai 30. marraskuuta 2013

457. Hallituksen vajepakettiHallituksen paketti kestävyysvajeen täyttämiseksi ja luottolukittajien rauhoittamiseksi on myös tarkoitettu  torjunta-aseeksi oppositiota vastaan tulevissa  EU- ja eduskuntavaaleissa. Konkreettisia leikkauksia ei tehdä, vaan ne on verhottu tehokkaampien toimintatapojen varaan, joita on tarkoitus toteuttaa tulevaisuudessa. Se on kuin apajille heitetty pyydys, jonka saalis on sattumanvarainen.

Hyvää paketissa on kuntien saaminen valtion kehysohjaukseen ja valtionosuukisen nykyistä parempaan ennakointiin.

Kuntia ohjaavia normeja kuitenknin löysätään tehokkuuden nimissä. Ihme ja kumma tässä syhteydessä sotesta ja kuntauudistuksesta ei puhuta juuri mitään, vain 50 miljoonan säästöjen verran. Tämä on merkittävä linjaus, sillä  jos nykyiselle kuntakentälle, jossa on satoja eri suuruisia kuntia, ja sotejärjestelmälle, annetaan vapaus tuottaa palveluja lähes täyisin oman harkintansa mukaan, kansalaisten eriarvoisuus kasvaa entisestään. Juuri nyt poreilevassa Paateron js Räsäsen vinkkimiesjupakassa, on korostettu, ettei valvomatonta viranomaistoimintaa saa olla.  Miten nyt kuntien normien vapauttamisen jälkeen valvotaan, että peruslain 6§:n ja7§:n säädökset,  muiden muassa tasa-arvoinen asema ja turvalliuus, totetuvat?

Vanhuslaitospaikkojen lakkautamisella suunnitellaan säästettävän 300 miljardia euroa vuodessa siirtämällä vanhukset kotihoitoon. Miten tämä on mahdollista, kun kunnat ovat jo nyt lakkauttaneet laitospaikkoja? Tuskin kunnnat ovat olleet niin tyhmiä, etteivätkö ne olisi jo tätä operaatiota tehneet, jos säästöjä kerran näin saadaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti