Sivut

keskiviikko 20. marraskuuta 2013

444. Hallitus on ryhtynyt järeisiin toimenpiteisiin julkisen sektorin ICT:n hallintaan saamiseksi

Lakiesityksen mukaan valtion yhteisiin ICT-palveluihin kuuluisivat perustietotekniikkapalvelut, tietojärjestelmäpalvelut ja sähköisen asioinnin ja hallinnon tukipalvelut (noin 2 miljd.€).

Paveluja on luokiteltu sen mukaan, kuinka nopeasti tai hitaasti ne muuttuvat ja kuinka nopeasti tai hitaasti muutuvissa ympäristöissä ne toimivat. Tämä on kannatettava periaate, koska tällä tavoin osittain varmistetaan, ettei enää syntyisi ikuisuusprojekteja, jotka eivät valmistu milloinkaan alkupään olessa vanha lopuupäätä työstettäessä. 

Tori-palvelukeskuksen toiminnan haastavuus tulee oikeisiin mittasuhteisiin, kun muistetaan, kuinka 1980-luvun lopaulta lähtien julkisten  ICT-järjestelmien on sallittu haajaatuvan yhteensopimattomiksi. Voi vain arvailla, miten Tori- palvelukeksus pyyttää Hämeenlinnan siraanhoitopiiriä muuttamaan järestelmänsä yhteensopivaiksi kokonaisarkkitehtuurin kanssa, jota ei vielä edes ole olemassa

Perustulain 68 §:n mukaan jokinen hallinnonala vastaa itse myös ICT-järjestelmistään. Voi myös kysyä, mistä Tori-palvelukeskus saa valtaa kävellä valtion ja kuntien ICT-järjestelmien yli,koska se perustetaan asetuksella. Valtiovarainministeriö toimii koko hankeen isäntänä.

Tarkoituts on hyvä, mutta esitetystä syistä johtuen on suhtauduttava varauksella hankkeiden onnistumiseen. Toinen tekijä, joka pisti silmään on 20 vuotta aiemmin vastaavissa suunnitelmissa toistetut käsitteet ja ideat sekä pääpiirtein samojen henkilöiden toimiminen hankkeen vastuuhenkilöinä. Toki uusiakin kasvoja on ilmestynyt.

Toivotaan hankeelle  parhaita menestymistä.
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti