Sivut

torstai 14. marraskuuta 2013

430. Tehy ja hoiva-avustajatTehyn ei kannata pelästyä hoiva-avustajien koulutusta. Ammatit ja osaamisalueet muuttuvat. Se on dynaamisen yhteiskunnan merkki. Muutosta ei voi tarkasti ennustaa. Sekin osa dynamisuutta.

Laajasti ottaen kyse on yhteiskuntamarkkinoista. Näillä markkinoilla työelämä tarvitsee joustavuutta ja sopeutumista kysyntään ja tarjontaan. Etujärjestöt ja valtio kumpinkin tahollaan pyrkivät määrittämään, mitä koulutusta annetaan ja kuinka paljon. Siinäkin markkinamekanismit, sekoittuneena korporatismiin, toimivat. Täydellistä tasapainoa on vaikeaa saavuttaa. Nyt lääkäreitä vähän, ekonomia liika.

Yksi markkinalohko on vanhushuolto. Sen tärkeimpiä työntekijöitä ovat sairaan- ja lähihoitajat. Työn kysyntää on tulevaisuudessa paljon sekä julkisella että yksityisellä sektorilla ja myös henkilökohtaisella tasolla. Se on faktaa. Yhtä faktaa on myös, että tyävoimasta on pulaa.

Työn jakaminen ja  vastuun jakaminen kulkevat käsikädessä ja niiden on oltava dynaamisessa tapainossa.  Eli kun markkinoille tulee uusia  toimijaryhmä lisää jakamisen säännöt muuttuvat ja myös tasapainon taso muuttuu, aivan kuten puntarissa, kun kummallekin puolelle aseteaan saman verran painoa.

Tässä tilanteessa Tehyn kannattaisi hoiva-avustajien koulutus ammattiinsa nähdä enemmän mahdollisuustena kuin uhkana. Alan kasvaminen ja uudet toimijat ja tästä seuraava työn uudellean jako on vääjäämätöntä. Vastuun uudelleen jako on pieni asia verratuna alan muuhun kehityskeen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti