Sivut

sunnuntai 10. marraskuuta 2013

420. Kestävyysvajeen kurominenOn käytetty kaksi merkittävää ja lyhyttä puheenvuoroa vajeen täyttämisestä. Entisten kolmen pääministerin eduskunnan valionkunnan kuulemistilaisuuden jälkeen Esko Aho sanoi lyhyesti, että Suomen on uudistettava teollisuutensa rakenne ja hyödynnettävä laajamittaisesti ict:tä. Himasen  sanomassa oli myös itc: n  hyväksikäyttö ja sen  lisäksi asenneilmaston muuttaminen myötämieliseksi ja innostavaksi.

Näitä ei voida kiistää, mutta ne ovat sekä hitaita että vaikeita keinoja.

Nopein keino on enemmän tai vähemmän sattuman varassa: suhdanteiden muuttuminen Suomelle myönteiseksi. Jos näin kävisi nopeasti,  siitä tulisi eräänlainen  koko kansakunnnan leikinjohtaja, joka ajan mittaan kyllästyisi höpöttämiseen.

Ict:n soveltamisessa julkishallintoon kokoomus on sotkenut sen pasmat päästämällä yksityisfirmat temmeltämään markkinoilla vailla mitään valtion  kokonaisjohtamista. Sille vahingolle ei voi enää mitään muuta kuin rautainen keskittäminen, mitä ei ole näkyvissä kuin paperilla.

Yksityissektorin ict:n kansantalousluokan tuotteina ovat itse ict-tuotteet kuten Rovio ja ict- tuotteet fyysisten tuotteisiin kytkettynä, kuten Koneen hissien nettiperusteinen huolto. Jälkimmäinen on todellinen mahdollisuus, mutta se edellyttää Ahon perään kuuluttamaa teollisuuden rakennemuutosta. Metson koneet on lupaavassa saumassa.

Himasen kansakunnan mielialamuutos positiivisuuteen ja avoimuuteen on pantava peruskoulun ja yleensä koulutusjärjestelmän uudistamisen agendalle. Siinä tarvitaan monenlaisten leikkien johtajia.

Kaiken kaikkiaan  Suomella on on monenlaisia toivon lähteitä, kunhan niitä hyödynnetään taitavasti. Siihen tarvitaan pystyvää maan  hallitusta.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti