Sivut

lauantai 9. marraskuuta 2013

419. Onko ykstyinen sektori tehokkaampi kuin julkinen?


Yksityinen on tehokkaampi. Tällainen väite esitetään usein perusteluna vanhushuollon yksityistämiseen, muiden muassa Antti Blåfield HS:ssä. Blåfield puhui yksityissektorin tehokkuusosaamisesta ja että viranomaisten pitää valvoa yksityisiä palvelulaitoksia. Samasta asiasta professori Paul Lillrank kirjoiti HB:ssa 21.11.2013 toteamalla, että yksityisiä yrityksiä vastaan on helpompi hyökätä, koska  niillä on kasvot ja siksi niille syntyy imogotappiota.

Ei ole mitään näyttöä, että  yksityinen sektori olisi palvelulaitoksissa tehokkaampi kuin julkinen. Yksityinen tähtää voittoon ja se on perittävä asiakkailta.

Tehokkuustermi häiritsee tässä yhteydessä.  Pitäisi puhua kustannuksista ja laadusta.  Tehokkustermi hämää kätevästi nämä  molemmat alleen.

Kun puhutan kustannuksista tarkoiteaan usein taloudellisuutta, pelkistäen yksikkökustanuksia eli hoitopäivän hintaa. Tämä on aivan eri asia kuin laatu. Yleensä käy niin, että kun yksikkökustannuksia pienennetään, laatu laskee.

Vanhushoivassa asiakas on hoivaketjun päässä, jolloin ikävä kyllä usein ketään ei laatu kiinnosta, koska asiakkaan tie on päättymässä.

Blåfieldin perään kuuluttamaa viranomaisvalvontaa ei ole kuin nimeksi. Siksi laatu, vaikuttavuus, voi olla hyvinkin kurjaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti